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Question: An out-of-state private company, Resolute Systems, Inc., engaged
in the business of mediation and alternative dispute resolution, has
contacted an “active-retired” justice of the Superior Court to determine his
interest in hearing cases and assisting in the mediation and resolution of
cases outside of regular court proceedings. The justice asks:

“Is there anything improper or unethical for an active-retired

judge to engage in such mediation during a period when he is

otherwise unassigned?”
Answer: The Maine Code of Judicial Conduct is applicable to active-retired
justices. Part II, § 1(A).

Even though a judge would not utilize court facilities or resources, but
as a retired judge acts for the Judicial Branch on a part-time basis,
employment to hear and resolve cases in a private capacity is not permitted
under Canon 4(F) of the Code as it currently exists:

“Service as Arbitrator or Mediator: A judge shall not act as an

arbitrator or mediator or otherwise perform judicial functions in
a private capacity.”
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